::: Legfrissebb hírek ::: Küldj be te is hírt! :::

Díjat nyert a magyar scifi
Nem Antal Nimródé az első magyar Predátor-folytatás
Tévéműsor ajánló - Stephen Hawking univerzuma
Ellepi a gomba a Nemzetközi Űrállomást
Az erő a magyar sci-fivel van
Ray Bradbury 90 éves
Hogyan észleljünk UFO-t?
Etikai problémákat okozhat a harci robotok alkalmazása
Ray Bradbury: sohasem kellett volna elhagynunk a Holdat
Szörnyű tudományos jóslat! De nem lesz más lehetőség!
Száz éven belül el kell hagynunk a Földet
Nyilvánosságra hozzák az UFO-aktákat
Új scifi érkezik a mozikba: itt a Skyline előzetese
Döbbenetes ütközés! Elképesztő látvány!
Autista szoftvertesztelők
Megkezdődött a javítás az űrben

Solaria Science Fiction Magazin :: Téma megtekintése - Újra Galaktika
:::: Solaria.hu Forum :::: :: Gy.I.K. :: Keresés :: Regisztráció :: Profil :: Belépés ::

Újra Galaktika
Ugrás az oldalra Előző  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 268, 269, 270  Következő

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Galaktika
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
scaurus
Első tiszt
Első tiszt

HozzászólásElküldve: 2008. május 25., 08:39    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

kollarik írta:
Enberek! Újra van Galaktika!
...

Te jóisten, má' megin'?

A márciusiból csak a Nemere-interjút, az áprilisiból meg csak a Clarke nekrológot, illetve novellát olvastam (mondjuk ez utóbbi fájdalmasan gyenge volt).
Arról nem is beszélve, hogy a sorozat rendezgetése során vettem észre, hogy valahogy a tavaly novemberi szám kimaradt (előfizetés kizárva évtizedekre visszanyúló negatív tapasztalatok miatt), meg is rendeltem utólag, szóval az is arra vár, hogy kinyissam.
Erre itt a májusi is...
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Email küldése
Odo
Obsitos

HozzászólásElküldve: 2008. május 21., 09:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ne riogass a Halál -lal!
Vissza az elejére
Szenk
Hajótulajdonos

HozzászólásElküldve: 2008. május 21., 09:49    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kínos Már közeleg a vég! Letudom, amit le kell tudnom, aztán letudlak téged is. Kínos Kínos Kínos
Vissza az elejére
Odo
Obsitos

HozzászólásElküldve: 2008. május 21., 09:41    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Idézet:
A múltkor becsengetett hozzám két fura pasas, azt gondoltam ügynökök, ezért elhajtottam őket. A lépcsőről valami olyasmit kiabáltak felém, hogy az Inkvizícióval nem bánhatok így!

Szóval ezért jöttek vissza lógó orrral. Mert én küldtem őket a homályon át, hogy behajtsák az ígéretedet... Ördögi
Vissza az elejére
Szenk
Hajótulajdonos

HozzászólásElküldve: 2008. május 21., 09:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Tres, Fénypárti vagyok, de néha megcsalom őket, hogy ne unatkozzak... Kacsint A múltkor becsengetett hozzám két fura pasas, azt gondoltam ügynökök, ezért elhajtottam őket. A lépcsőről valami olyasmit kiabáltak felém, hogy az Inkvizícióval nem bánhatok így! Mosolyog
Vissza az elejére
Jud
Fedélzetmester
Fedélzetmester

HozzászólásElküldve: 2008. május 21., 08:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

TresLunas: érdekeseket írtál, csak tényleg jól felhúztad magad, pedig igazán nem kell. Nagyon VidámNagyon Vidám

Mindenféle témában hasonló kaliberű hülyeségeket találnak ki az emberek, szervezetek és más, főleg önjelölt érdekvédelmi csoportok, csak nem jut el hozzánk mind - ott van pl. szegény büntető törvényünk, ha valami nagyon súlyos bűncselekmény történik, rögtön ugrálnak a sajtóban a népek, hogy súlyosítani! súlyosítani! súlyosítani! miközben már lehet, fehéren feketén 5-től 15 éves a tétel... Van olyan bűncselekmény, amire meg már mindenkinek van javaslata, hogyan kéne módosítani, az ombudsmantól elkezdve Marinénivel bezárólag. A törvényszöveg úgy 15 éve ugyanaz...
TresLunas
Bolygóközi nagymenő

HozzászólásElküldve: 2008. május 20., 22:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szenk írta:
Esküszöm, amikor először "megszólalt" a galaktika, azt gondoltam, no mindjárt jön TresLunas... És jött is. És jól van ez így.

Köszi! Nagyon Vidám De nem Vérfarkas urat akartam ám egrecíroztatni (Jó szó, még anyai Nagymamámról tanultam kicsi koromban! Kacsint ) csak gondoltam jó, ha tisztázzuk, mi is a helyzet, s még a negyedét sem írtam le... Fasza

Remélem érdekeseket írtam. Rolling Eyes Igyekeztem! Kacsint

Különben nagy jövőbe látó Másféle vagy ám! (De Setét vagy Fénypárti? Rolling Eyes Nagyon Vidám )
Vissza az elejére
Szenk
Hajótulajdonos

HozzászólásElküldve: 2008. május 20., 22:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Esküszöm, amikor először "megszólalt" a galaktika, azt gondoltam, no mindjárt jön TresLunas... És jött is. És jól van ez így.
Vissza az elejére
TresLunas
Bolygóközi nagymenő

HozzászólásElküldve: 2008. május 20., 21:53    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

galaktika írta:

Más: nem tudom, mennyit hallottatok arról, hogy a MKKE nevű érdekvédő szervezeten belül egy erőteljes lobby (pl. a kiadókkal is rendelkező nagy könyvhálózatok) munkálkodik a könyvek fix áron történő forgalmazása érdekében. Még nem született ez idáig erről törvényerejű rendelet amely átment volna a GVH próbáján, de állítólag előbb vagy utóbb megtörténik. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a megjelenéstől számítva 6 hónapig nem lehetne kedvezményesen árulni a könyveket, ezt az időszakot követően is max. 10% engedménnyel. Kivételt képezhetnének a tervek szerint a kiadóknál "regisztrált", valamiféle előfizetőként nyilvántartott tagok.
Ha a rendeletet bevezetik, egy csomó, online könyvkereskedelemmel foglalkozó cég (igen, a Bookline is ilyen) komoly bajba kerülhet, mivel ebben az esetben az eddig a piacra rákényszerített árharc megszűnik, és csupán a házhozszállítás előnye marad meg. Még nem lejátszott a meccs, de félni kötelező.
Persze lehet, hogy túlzottan pesszimisták vagyunk, vagyok.

Picit el vagy tévedve Rettentő Avatarral bíró Uram!

Itt van az a közgazdaságilag és jogilag is finoman szólva nevetséges törvény-elgondolás az asztalomon...

Egyébként törvényt akartak a könyvesek, nem törvény erejű rendeletet, mert az a jogi kategória ma már nem is létezik (a múlt rendszerben volt ilyen), csak kormány és miniszteri rendelet lehetne (jogászok erősítsetek meg ebben, hogy jól emlékszem!!), de az Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a parlament által megszavazott törvényt akarna.

No, ez az amit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) úgy söpört le az asztalról mint a huzat, pár hete.
Így a parlament szakbizottsága sem tárgyalta a témát (bár állítólag majd mégis fogja, de nem vagyok benne biztos…).
Különben pedig ahhoz nem csak egy, hanem több országgyűlési szakbizottság egyetértése is kell, hogy törvény legyen belőle, de ebben a béna kacsa helyzetben, amiben a jelenlegi kormány és parlament van, hát ezt az erősen visszás és nem csak egyes érdekcsoportoknak (cégeknek), hanem még a vevőknek is hatalmas (milliárdos!!!) hátrányt okozó döntést nem lesz könnyű elfogadtatni a képviselőkkel.
(Különösen, hogy ahhoz valamely ellenzékben ülő pártra is szükség lenne... Feltéve, ha telt ház van a teremben, mert a JELENLÉVŐK szavazatához kötött, EGYSZERŰ TÖBBSÉGES törvény lenne ebből az MKKE törvény-elgondolásból.)

Egyébként ez csak egy törvény-álom, mert ez nem törvény-tervezet, ugyanis az csak a jogalkotási folyamat végső fázisában lesz belőle, miután átment minisztériumi és tárcaközi egyeztetéseken, amit az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) kodifikációs eljárása előz meg.
A helyes sorrend: van egy civil szervezet ötlete (ez az MKKE), azt benyújtja, ahova akarja (pl. szaktárca – állítólag oda is küldték), oszt lobbizik mindenütt. Aztán jönnek a tárcák és a tárcaközi fórumok, majd a kormány (törvényt általában ők adnak át a parlamentnek, többnyire ez a szint az előterjesztő)
Aztán következhetnek a parlamenti szakbizottságok. (De közben minden szinten bele szólhat a GVH, a fogyasztóvédők, mások…)

Akit ez szofisztikáltabban érdekel ez, javaslom nézze meg a parlament honlapját, ott megtalálható a parlamenten belüli jogalkotási folyamat, de mondom előtte is ezer lépés van...

Az meg egy tréfa, hogy az MKKE megcsinálta a törvényszöveget az általános és a részletes indoklással egyetemben. A kodifikáció ugyanis az IRM dolga és kizárólagos joga. Erre ezt a lépést kihagyva akartak okoskodni az MKKE-sek... Újszerű törvényalkotási elképzeléseik vannak... Ennyit a demokráciáról. (Akkor holnap esetleg az FTC fan club is beadhatna egy törvény-tervezetet…)

Különben ez a törvény-ötlet valójában egy "lex Bookline", azaz egy olyan törvény-elképzelés, amit a nagy könyvkereskedők (Figyelem, nem a kiadók!!) azért akarnak keresztül verni, mert nem bírják a piaci ár és szolgáltatás versenyt.

Arra már tojnak rá, hogy a kedvezményes könyvértékesítés az egyetlen, amely ma fenn tudja tartani a könyvpiacot, ha ez sem lenne, akkor nem csak reálértékben esne a piac (mert úgy esik, bizony ám), hanem nominálisan is.

A kis kiadókat és a kis könyvesboltokat pedig a nagy hálózatok hozták nehéz helyzetbe az elmúlt 5-7 évben különösen.

Az azonban már zavarja őket, ha versenyezniük kell néhány online céggel (Bookline, konyvek.net, stb.) meg magukkal a kiadókkal, amelyek maguk is eladnak könyvet.

Nem, nem. A nagy értékesítők csak azt tudják elképzelni, hogy az ő nagykereskedő cégük és az ő könyvesbolt hálózatuk keressen a könyveken, de nehogy be merje tenni a lábát más is a piacra...

Ráadásnak, ne feledjük: a kedvezményes értékesítés során a kereskedők elsősorban a saját árrésük terhére adnak engedményt (Néha a kiadók is beszállnak az árengedménybe, ha el akarják adni elfekvő készleteiket. Ám a Bookline alap, 20 százalékos kedvezménynél csak a Bookline mond le a saját árréséről.)

Mellesleg nem rég beszéltem két igen-igen nagy hazai kiadó vezetőjével, s nagyon is tapsikoltak az online értékesítésnek...

Naná, mert így gyorsabb a készletek forgása, több az eladás, gyorsabban jön a pénz...

Azt írtam, hogy milliárdos károk, nos a Bookline egy ilyen törvény hatályba lépése után kb. 3-6 hónappal tönkre menne, ártana a cég munkavállalóinak, a cég tulajdonosainak, s mert a Bookline egy nyi8lvánosan működő részvénytársaság ezért tőzsdének is, meg a kiadóknak is, akik emiatt majd kevesebb könyvet adnak el... A nagy készleteik meg ott maradnak a nyakukon… vagy sokkal nehezebben adják majd el azokat.

A vevőknek is árt, mert tavaly kb. 2 milliárd forintot takarítottak meg azáltal, hogy kedvezményesen vehettek könyvet. Ez azt is jelenti, hogy az olvasók több könyvhöz jutottak hozzá (nem utolsó szempont) meg azt is, hogy így több kiadónak volt esélye arra, hogy eladja a könyveit, amelyek esetleg nem is fogytak igazán…

Ha ez sincs, akkor mivel a nehezebb gazdasági körülmények miatt a lakosság jellemzően a kulturális és más nem létszükségletű fogyasztási cikkeken spórol (szépen mondva a nem inferior javakon spórol) az ugyan olyan árú könyvekből nyilván a tavalyinál is kevesebbet tud vásárolni.

A mi szempontunkból a lényeg még egyszer: a könyvkereskedők egyes csoportjai bizony vissza akarja szerezni az az évi 2 milliárd forintot (idén és később ha marad minden az eddigiben nyilván többet) szeretné megtartani magának, s nem oda adni a vevőknek. Csakhogy ennek a 2 milliárdnak a piaci részesedésük alapján, úgy minimum 40 (de vélhetően akár 60-70 százaléka is – ezt hosszasan részletezhetném miért) százaléka konkrétan 3 nagy, s különben így is elég nyereséges könyvterjesztő cég zsebébe vándorolna…

Sokat írhatnék még, a törvény-álom leirat ostoba, demagóg hibáiról, közgazdasági és jogi nonszenszeiről... De már így is felhúztam magam...

Más:
A kiadók jellemzően 20 százalékot adnak, kivéve akciók alatt, amikor pl. a Helikon 30, 40, 50 százalékot is elenged. (Más kérdés, hogy az elfekvő készleteket, akár ennél nagyobb diszkonttal is kínálja, de érthető: normál bevétel soha nem lesz belőle, de raktározási költség meg van vele. (Remélem az MM-nek ilyen gondja soha nem lesz! Kacsint )

Legutóbb TresLunas szerkesztette (2008. május 21., 08:22), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Santapasa
Matróz
Matróz

HozzászólásElküldve: 2008. május 20., 21:18    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Azon vagyunk, hogy egy, az olvasóknak kedvező rendszert építsünk ki. Párhuzamosan a tagság növekedésével tudjuk majd a kedvezményeket, szolgáltatásokat bővíteni. (Ha megörököltük volna az egykori GBK-tagságnak csak az ötödét, már nyomnánk is a GBK könyveket. De most újra kő felépíteni mindent.)
Egyébként már folyik a kártya kiállítása, pl. eloy is megkapta már a magáét, és egy másik srác 5 perce vette fel itt a szerkben.

Tehát fel a fejjel. És küldjetek javaslatokat, mit szeretnétek plusszként kapni a kártyához.[/quote]

engem a kártyán csak a bibliográfia és a novellák, tehát a hasznos tartalom érdekelne. a többi csak a körítés, persze az is jó ha van, de nem hiszem, hogy órákon keresztül nézegetnék háttérképeket.
én a gbk-kártyát, a cd-re kerülő tartalmak ellenére annak fogom tekinteni, ami valójában: tagsági kártya.
az, hogy még anyag, tehát olvasnivaló és keresési segítség is van rajta, egy plussz. megköszönöm oszt jó.
a gbk-val szembeni fő elvárásom az, hogy jó könyveket kedvezményesen lehessen beszerezni.
hisz a tagok valószínűleg a kiadó fő ügyfelei, akik a leggyakrabban vásárolják a termékeit.
az, hogy egy adott könyv csak tagok számára megvásárolható, avagy boltban is lehet kapni, nekem ganz egal. ha érdekel, beszerzem.
galaktika: szóval nincs pillanatnyilag túl sok ötletem a tagsághoz kapcsolódó kedvezményekkel kapcsolatban, bocsi. de majd a többieknek lesz.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése
Jud
Fedélzetmester
Fedélzetmester

HozzászólásElküldve: 2008. május 20., 17:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én a novellapályázattal kapcsolatosan kérdeznék annyit, hogy elvileg kellett volna visszajelzést kapnom a művháztól, hogy megkapták a jelentkezési lapot és a novellákat is?
(A jelentkezést eredetileg a szerkesztőség címére küldtem (e-mailben), és akkor irányítottak a művházhoz, ahonnan aztán nem érkezett visszajelzés.)
galaktika
Galaktikus terjesztés vezető

HozzászólásElküldve: 2008. május 20., 17:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

LevAbalkin írta:
A 20% kedvezmény nem kevés, nem is becsüljük le, de az ilyen mértékű kedvezmény - jelenleg - máshol is általános.
A cd ezzel a tartalommal meg elmegy pl. egy kizárólag előfizetőknek szánt, párhavonta a nejlonozott laphoz mellékelt kiadványként.
Esetleg mellékelhetnétek ingyen, érzelmi alapon...
Nem tudom, a régi GBK mekkora taglétszámmal bírt, hogy megérte a könyvklubot működtetni, bár rémlik, hogy az egyik számban Darnyi Tamást köszöntötték valahányezredik tagként - ma sem sokkal nagyobb egy-egy példányszám.

A Gyacsenko-példa övön aluli volt - nekem az Üszkös Torony tetszett a legjobban eddig az új G-ban Mosolyog

Azon vagyunk, hogy egy, az olvasóknak kedvező rendszert építsünk ki. Párhuzamosan a tagság növekedésével tudjuk majd a kedvezményeket, szolgáltatásokat bővíteni. (Ha megörököltük volna az egykori GBK-tagságnak csak az ötödét, már nyomnánk is a GBK könyveket. De most újra kő felépíteni mindent.)
Egyébként már folyik a kártya kiállítása, pl. eloy is megkapta már a magáét, és egy másik srác 5 perce vette fel itt a szerkben.

Tehát fel a fejjel. És küldjetek javaslatokat, mit szeretnétek plusszként kapni a kártyához.
Vissza az elejére
LevAbalkin
Körletmester
Körletmester

HozzászólásElküldve: 2008. május 20., 16:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A 20% kedvezmény nem kevés, nem is becsüljük le, de az ilyen mértékű kedvezmény - jelenleg - máshol is általános.
A cd ezzel a tartalommal meg elmegy pl. egy kizárólag előfizetőknek szánt, párhavonta a nejlonozott laphoz mellékelt kiadványként.
Esetleg mellékelhetnétek ingyen, érzelmi alapon...
Nem tudom, a régi GBK mekkora taglétszámmal bírt, hogy megérte a könyvklubot működtetni, bár rémlik, hogy az egyik számban Darnyi Tamást köszöntötték valahányezredik tagként - ma sem sokkal nagyobb egy-egy példányszám.

A Gyacsenko-példa övön aluli volt - nekem az Üszkös Torony tetszett a legjobban eddig az új G-ban Mosolyog
Vissza az elejére
galaktika
Galaktikus terjesztés vezető

HozzászólásElküldve: 2008. május 20., 16:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

haha írta:
Én a "régi" GBK-nak voltam tagja 1987-től 1995-ig. Akkor az alább már említett módon, csak a tagoknak, jelentek meg olyan csodás könyvek, mint: Stapledon "Utolsó és elsők emberek", Bergier-Pauwels "Mágusok hajnala", P.K.Dick "Ubik" és a többi Roshwaldtól Heinleinen át Frank Herbertig... Ezek egy része a rendszerváltás előtt még a "nem támogatott" kategóriába tartozott, később pedig -mert a sci fi "vájt-fülű" rajongóinak szánták - a várható kis darabszám miatt soha nem jelentek volna meg!
Mikor - néhány éve - újra indult a Galaktika, később a könyvsorozat is, nagy reményeket fűztem az új GBK-hoz! De most, hogy Lev Ablakin és a többiek "hsz"-eit böngészem, nem tudom...
Egy másik topikban a sci fi "klasszikus-retróiról" érdeklődtem: mennyire reménytelen a kiadásuk helyzete? Nos egy ilyen - viszonylag - biztos alapokon nyugvó Baráti Körben ezt is meg lehetett volna oldani, szerintem...
Sajnálom, hogy "nem erről -is - szól a történet"....

Sokak számára - a 20% vásárlási kedvezményen túl amit most picit lebecsültök - érzelmi kérdés is. A tartalma is hasznos lehet, ugyanis a megjelent számok bibliográfiáját, tartalomjegyzékét is tartalmazza, tehát rá lehet keresni, mondjuk egy Gyacsenko novella melyik számban jelent meg, ki fordította.
A csak a GBK-tagok számára kiadott könyvekhez: nyilván egy kis példányszámban nyomott könyv egységköltségei marha nagyok, hisz ugyanúgy ki kell fizetni a jogdíjat, fordítást, tördelést, szerkesztést és a nyomdát, mint egy normál példányszámú címnél.
Tehát először is újra fel kell építeni a GBK tagságot, aztán lehet ebbe belefogni. Mert eleve veszteséges kiadási tevékenységet senki nem szeretne. Se az olvasók, se a kiadó.
Egyébként valószínűleg csak idő kérdése a GBK-könyvek megvalósulása.

Más: nem tudom, mennyit hallottatok arról, hogy a MKKE nevű érdekvédő szervezeten belül egy erőteljes lobby (pl. a kiadókkal is rendelkező nagy könyvhálózatok) munkálkodik a könyvek fix áron történő forgalmazása érdekében. Még nem született ezidáig erről törvényerejű rendelet amely átment volna a GVH próbáján, de állítólag előbb vagy utóbb megtörténik. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a megjelenéstől számítva 6 hónapig nem lehetne kedvezményesen árulni a könyveket, ezt az időszakot követően is max. 10% engedménnyel. Kivételt képezhetnének a tervek szerint a kiadóknál "regisztrált", valamiféle előfizetőként nyilvántartott tagok.
Ha a rendeletet bevezetik, egy csomó, online könyvkereskedelemmel foglalkozó cég (igen, a Bookline is ilyen) komoly bajba kerülhet, mivel ebben az esetben az eddig a piacra rákényszerített árharc megszűnik, és csupán a házhozszállítás előnye marad meg. Még nem lejátszott a meccs, de félni kötelező.
Persze lehet, hogy túlzottan pesszimisták vagyunk, vagyok.
Vissza az elejére
haha
Matróz
Matróz

HozzászólásElküldve: 2008. május 20., 15:53    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én a "régi" GBK-nak voltam tagja 1987-től 1995-ig. Akkor az alább már említett módon, csak a tagoknak, jelentek meg olyan csodás könyvek, mint: Stapledon "Utolsó és elsők emberek", Bergier-Pauwels "Mágusok hajnala", P.K.Dick "Ubik" és a többi Roshwaldtól Heinleinen át Frank Herbertig... Ezek egy része a rendszerváltás előtt még a "nem támogatott" kategóriába tartozott, később pedig -mert a sci fi "vájt-fülű" rajongóinak szánták - a várható kis darabszám miatt soha nem jelentek volna meg!
Mikor - néhány éve - újra indult a Galaktika, később a könyvsorozat is, nagy reményeket fűztem az új GBK-hoz! De most, hogy Lev Ablakin és a többiek "hsz"-eit böngészem, nem tudom...
Egy másik topikban a sci fi "klasszikus-retróiról" érdeklődtem: mennyire reménytelen a kiadásuk helyzete? Nos egy ilyen - viszonylag - biztos alapokon nyugvó Baráti Körben ezt is meg lehetett volna oldani, szerintem...
Sajnálom, hogy "nem erről -is - szól a történet"....
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Galaktika Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra Előző  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 268, 269, 270  Következő
28 / 270 oldal

Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

smartDark Style by Smartor