::: Legfrissebb hírek ::: Küldj be te is hírt! :::

Díjat nyert a magyar scifi
Nem Antal Nimródé az első magyar Predátor-folytatás
Tévéműsor ajánló - Stephen Hawking univerzuma
Ellepi a gomba a Nemzetközi Űrállomást
Az erő a magyar sci-fivel van
Ray Bradbury 90 éves
Hogyan észleljünk UFO-t?
Etikai problémákat okozhat a harci robotok alkalmazása
Ray Bradbury: sohasem kellett volna elhagynunk a Holdat
Szörnyű tudományos jóslat! De nem lesz más lehetőség!
Száz éven belül el kell hagynunk a Földet
Nyilvánosságra hozzák az UFO-aktákat
Új scifi érkezik a mozikba: itt a Skyline előzetese
Döbbenetes ütközés! Elképesztő látvány!
Autista szoftvertesztelők
Megkezdődött a javítás az űrben

Solaria Science Fiction Magazin :: Téma megtekintése - Magyar novellák
:::: Solaria.hu Forum :::: :: Gy.I.K. :: Keresés :: Regisztráció :: Profil :: Belépés ::

Magyar novellák
Ugrás az oldalra Előző  1, 2, 3 ... 44, 45, 46, 47  Következő

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Galaktika
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Necroman_Mk2
Flottatulajdonos

HozzászólásElküldve: 2005. február 11., 10:00    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kánai András: Epizódisták

Ez a novella egy nyíló virághoz vagy egy sztriptízhez hasonlítható: először homályos minden, aztán egyre több részletről hullik le a lepel, tárul fel az előzmény, mire a végkifejletnél teljes valójában gyönyörködhetünk benne! Mesteri szerkesztés! A modern filmszakma kritizálása és a "vég kezdete" befejezés is sokat dob a mű hangulatán.

Értékelés: 10 pont

(Megjegyzés: azért a virtuális színészek megjelenésétől még nem kell félniük az embereknek. A Final Fantasy film alkalmával ugyanis megjegyezték, hogy az 3* annyiba került, mintha "hagyományosan" készítették volna!)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Email küldése
Necroman_Mk2
Flottatulajdonos

HozzászólásElküldve: 2005. február 11., 09:53    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Vásárhelyi Lajos: Ösvényen (rekviem)

Bár az ötlet nem teljesen egyedi, az író egy kiváló Clark utánzatot hozott létre! És mindehhez hozzájön a két űrhajós közötti ellentét: az egyik az ambíciózus-törtető míg a másik a óvatos-szkeptikus. Pluszként, hogy nem mindenki lát(na) szívesen minket az univerzumban.

Értékelés: 9,5 pont
Vissza az elejére
mobius
Galaktikus irodalmi szerkesztő

HozzászólásElküldve: 2005. február 7., 12:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Jól van, na, elismerem, nem volt a legszerencsésebb a megfogalmazás.
Arra gondoltam, hogy egy egy-két oldalas novellától hiba lenne részletes jellemábrázolást, háttérleírást meg ilyesmit elvárni.
Ezek csak afféle gondolatkísérletek, vesznek egy érdekes kiindulóötletet, és csavarnak rajta egy még érdekesebbet, általában csattanóval a végén. Van, akinek ez a fajta elbeszélés nem jön be, van, akinek igen.
Ha jól megírja a szerző, egy ilyen kis szösszenet is tud akkorát ütni, mint egy nagyregény. Sőt.
A következő számunkban is lesz egy -- szerintem nagyon jó -- példa rá.

Németh Attila
irodalmi szerkesztő
Vissza az elejére
sezlony
Betűvető és -arató

HozzászólásElküldve: 2005. február 7., 09:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

mobius írta:
SZSZP-nek sajnálatos módon az irodalomra -- és azon belül is az SF-re egyre kevesebb ideje jut. Saját bevallása szerint nincs már kedve kibontani a benne fölmerülő ötleteket, csak röviden fölvázolja őket.

Erre csak azt mondanám: ha nincs kedve, minek erőlteti? Nagyon Vidám

mobius írta:
De hát egy egy-két oldalas sztoritól nem is lehet olyan irodalmi mélységeket elvárni, mint egy kisregénytől.

Már miért ne lehetne? Megdöbben Mások az eszközök, de mindkét műfajnak megvan a maga kiforrott irodalmi eszköztára. Az egyiket a másik fölé helyzeni valamiféle irodalmi mélységmérőt :wink: vizsgálgatva szerintem nem a legjobb ötlet...
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
G
Kikötői munkás

HozzászólásElküldve: 2005. február 4., 21:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Off, nem off - éljen! (különösen az oldalszám).

Ma végre meg tudtam szerezni az új Galaktikát, és mindkét magyar novella borzasztóan tetszett! Mindkettő megdöbbentő volt, Vásárhelyi Lajosé egészen költői, Kánai Andrásé pedig nagyon elgondolkoztató. Utóbbinál nagy meglepetések értek: azt hittem, tudom mi lesz a befejezés. Hát tévedtem, és mekkorát! Remekül volt felépítve. Nagyon tetszett, hogy a főszereplőt olyan alaposan megismertem az első jelenetben, hogy szinte azonosultam vele - és azután jött a nagy a fordulat... Szóval ez a novella talán nem is a tartalma miatt teszik nagyon, hanem mert olyan tökéletesen van megírva.

Egyébként jó, hogy ilyen nagy a magyar novellák aránya a lapban, pont megfelelő.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése
mobius
Galaktikus irodalmi szerkesztő

HozzászólásElküldve: 2005. február 4., 21:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

SZSZP-nek sajnálatos módon az irodalomra -- és azon belül is az SF-re egyre kevesebb ideje jut. Saját bevallása szerint nincs már kedve kibontani a benne fölmerülő ötleteket, csak röviden fölvázolja őket.
Én ezt sajnálatosnak tartom, de ezzel együtt a Galaktikában nemrég megjelent írása nekem tetszett.
De hát egy egy-két oldalas sztoritól nem is lehet olyan irodalmi mélységeket elvárni, mint egy kisregénytől.
Apropó kisregény: ha minden jól megy, a 181-es számtól már folytatásost is közlünk (igaz, egyelőre nem magyart, szóval most offtopic vagyok), és még az idén megpróbáljuk följebb tornászni az oldalszámot is.
Sőt, várható a régóta hiányolt könyv- ill. filmkritikai rovat megjelenése is.
Affene, ez a hozzászólás jócskán off lett. Bocs.

Németh Attila
irodalmi szerkesztő
Vissza az elejére
G
Kikötői munkás

HozzászólásElküldve: 2005. február 3., 18:53    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A régi Galaktikákban egy párszor nagyon kellemes csalódás ért, amikor magyar szerzőktől szerepelt novella, úgyhogy az új Galaktikában nagyon vártam a hazai termést. Szerintem összességében igazán színvonalas és sokféle eddig.

Sokban egyetértek az előttem szólókkal, Szentmihályi Szabó Pétertől én is csattanósabb, izgalmasabb befejezést reméltem, a novella eleje olyan történetlehetőségeket vetett fel, amik teljesen elsikkadtak a végére (volt vége?). De nagyon örülök, hogy újra olvashattam tőle a Galaktikában.

Nagyon tetszett Juhász Viktor novellája. Illetve először egyáltalán nem, aztán másodszori olvasásra valahogy nagyon megfogott. A László Balázs elbeszélés is tetszett. Nem akarok én sem belemenni abba, hogy Juhász György művének mi a műfaja, de felüdülés volt olvasni és egész elgondolkoztató.

Ami egyáltalán nem az én ízlésem, az Nemere. Lehet, hogy azért, mert előítéletesen közelítettem (biztos), de sem maga a történet, sem az állásfoglalás nem túl eredeti szerintem. Viszont jó, hogy ő is szerepel (interjú stb.), hiszen tagadhatatlanul sci-fi író (is).
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése
orka

HozzászólásElküldve: 2005. január 13., 16:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Galaktikus bazár c. topik?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
lettike
Látogató

HozzászólásElküldve: 2005. január 13., 15:55    Hozzászólás témája: Nemere novellák Hozzászólás, az előzmény idézésével

Helló!
Régebbi Galaktikákat keresek, amiben Nemere István novellák vannak.
A fordítások nem érdekelnek.
1977/27, 1984/55, 1985/62, 1986/64, 1987/78, 1987/87, 1988/90, 1988/98, 1989/108, 1991/134, 1992/146, 1992/147, 1993/150, 1994/171.
Ki tud segíteni?
Violetta
Vissza az elejére
sezlony
Betűvető és -arató

HozzászólásElküldve: 2005. január 13., 15:22    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

A Szentmihályi-írás alapvetően egy nagy rakás... Mi ez az újság, valami notesz, ahol egy novellaötletünket feljegyezzük, hogy el ne felejtsük, amíg lesz időnk megírni? Vagy aki régi motoros a scifiben, annak erre is van jogosítványa?
Nem lenne baj az ötlettel, a történettel, de a scifi irodalom volna vagy mifene. Tegye már meg az író, hogy ebben a formában írja meg.
Vissza az elejére
orka

HozzászólásElküldve: 2005. január 12., 16:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nos, talán a magyar novellákról is eshetne pár szó (mondom ezt úgy, hogy magam is részese voltam annak, hogy elkanyarodtunk Mosolyog):
alapvetően közepes a felhozatal eddig. SzSzP és Nemere, bár "nagy" nevek, nálam a lista második felébe csúsznak.
Vissza az elejére
Hackett
Bolygóközi nagymenő

HozzászólásElküldve: 2005. január 11., 15:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sam_Reed:

Hát tényleg elbeszélünk egymás mellett, ugyanis szerintem abból, hogy Simmonst idézem nem következik, hogy bárkit is leszólnék. Nem is tettem, emlékeim szerint, ha meg valami nem jön be, azt hozzád hasonlóan megmondom és ez nem leszólás.
Vissza az elejére
Sam_Reed
Flottatulajdonos

HozzászólásElküldve: 2005. január 11., 13:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hackett:

Attól félek alapvetően másképp állunk hozzá a kérdéshez, és ezáltal elbeszélünk egymás mellett. Először pl. definiálni kellene, te mit értesz érték alatt... a jelek szerint nem ugyanazt, mint én. Ez nyilván nem baj, csak kicsit visszafogottabban kellene leszólni a nem Simmons által írt könyveket Mosolyog Mosolyog
Hackett
Bolygóközi nagymenő

HozzászólásElküldve: 2005. január 11., 09:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sam_Reed:

Azt sosem vitattam, hogy nem lehetnek tele ötletekkel. Csak minden regénynek van bizonyos fokú komplexitása. Egy egyszerű kalandregénynek nem sok van, de ettől lehet jó regény, csak értéket nem sokat tartalmaz.

Nem tudok jobb hasonlatot, mint a puzzle játékokat. Minél több elemű a puzzle, annál izgalmasabb, érdekesebb a kirakása, és annál tovább tart.
Szerintem az írás is ilyen. Olvasóként pedig a többelemű, több rétegű regényeket szeretem.
Pl. hogy megint Dan Simmons Hyperionját idézzem (túl kézenfekvő az ilyesfajta vitában), hat olyan külön történetet ültetett bele egyetlen regénybe, amelyek önálló életet élnek, és több ponton összekapcsolódnak. Más ezekből írt volna 6 regényt, de összekombinálni nem biztos hogy képes lett volna az ötleteket. És ahhoz, hogy ilyen fokon összepasszoljon minden eleme, elég erőteljesen kell kombinálni. Lehet, hogy az olvasó ezt nem veszi észre, de attól még így van.
Vissza az elejére
Sam_Reed
Flottatulajdonos

HozzászólásElküldve: 2005. január 11., 09:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hackett:

Az egy alapvető tévedés, hogy a gyorsan megírt művekben nem lehet semmi "elgondolkodtató". Számos olyan pulp sf novella van, amit gyorsan írt a szerző - egy percig se állítom, hogy ezek az irodalom csúcsát képezik, sőt, néha esetleg elég nehezen olvashatók Mosolyog - mégis tele vannak olyan ötletekkel, hogy csak tátod a szád.
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Galaktika Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra Előző  1, 2, 3 ... 44, 45, 46, 47  Következő
45 / 47 oldal

Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

smartDark Style by Smartor